16.03.2023

Люди кам'яного віку садили виноградники 11 000 років тому

Виноградна лоза була першою фруктовою культурою, яку приручили люди понад 11 000 років тому.

Дещо змінилося в диких виноградних лозах Азії, коли останній льодовиковий період закінчився і льодовики відступили, приблизно 11 000 років тому. Вони одомашнилися. Перші фермери на Землі почали вирощувати найкращі лози з найбільшим і найсоковитішим виноградом.
Невдовзі після цього з’явилися вино та цивілізація.
Ми дізналися, що люди почали вперше вирощувати виноград 11 000 років тому, завдяки дослідженню, яке провели вчені з 17 країн та опублікували 2 березня у журналі Science. Науковці вивчили геноми тисяч виноградних лоз, зібраних з усієї євразійської суші, щоб простежити довгий і звивистий шлях рослини від кам’яного віку до вашого сусіднього винного бару.
У процесі дослідники натрапили на раніше незадокументовані сорти, що росли на старих виноградниках, і ця знахідка дозволила першовідкривачам назвати ці забуті сорти винограду.
Це дослідження підтверджує археологічні докази того, що розвиток сільського господарства супроводжувався великою кількістю ферментованих напоїв.
«Виноградна лоза, ймовірно, була першою фруктовою культурою, одомашненою людьми», — старший автор Вей Чен (Wei Chen), еволюційний біолог з Юньнаньського сільськогосподарського університету, на брифінгу для ЗМІ.
Дослідження також мало геополітичний підтекст, демонструючи найкращу наукову співпрацю в цей неспокійний час.
«Я думаю, що наша співпраця показує, що ми можемо досягти великих успіхів, як наші пращури, які торгували виноградом через кордони», — сказав Чен в інтерв’ю The Washington Post.
Чен зазначив, що вчені багатьох країн давно досліджували, коли люди почали займатися дикорослими виноградними лозами, щоб отримати найкращі плоди. Але попередні дослідження проводилися ізольовано і часто суперечили одне одному щодо складних питань. За деякими оцінками, одомашнення відбулося ще 15 000 років тому, задовго до розвитку сільського господарства. 
Чен переконав колег з усієї Європи та Азії співпрацювати, створивши геномну базу даних з виноградних лоз у величезному регіоні, від Піренейського півострова до Японії.
«Ми об’єднали зусилля та дослідили, що насправді відбувалося з еволюцією винограду та одомашненням виноградної лози», — сказав Чен.
Існує багато видів виноградної лози, але лише один, Vitis vinifera, дає вино, яке рекомендують сомельє. Звичні сорти винограду, які сегментують винний ринок — мерло, каберне совіньйон, піно нуар — є сортами цього виду.
«Ми так дбаємо про виноград, що дали кожному сорту окрему назву», — сказав Чен. «Ми не робимо це, наприклад, для пшениці чи ячменю».
Ще один виноград має античне коріння, це виноград підвиду sylvestris. Він має тенденцію давати маленький виноград, невеликої кількості та гіркий, але він цінний для сучасного суспільства, оскільки містять гени, які забезпечують стійкість до хвороб і зміни клімату, сказав Пітер Нік (Peter Nick), співавтор нового дослідження та рослинний біолог в Технологічному інституті Карлсруе в Німеччині.
«Цей дикий виноград і античні сорти все ще мають гени стійкості, які нам знадобляться, щоб забезпечити резистентність винограду до викликів зміни клімату», — сказав Нік.
Дослідженнями одомашнення винограду протягом тривалого часу переважно займалися археологи, які розповідали історію тієї епохи через насіння та сліди вина в розбитому посуді. Люди доісторичних часів ще не винайшли писемності, тому виномани 10 тисячоліть тому не залишили рейтингів вінтажів чи рекомендацій щодо того, яке вино добре поєднується зі смаженим козлом.
Геномний аналіз представляє відносно нову техніку для проникнення в туман доісторичного періоду, коли післяльодовиковий клімат потеплішав, кількість людей зросла, а культури процвітали.
Одомашнений виноград гермафродитний і здатний самостійно запліднюватися. Аналіз сучасних рослин та їхньої генетичної історії показав зміну в потоці генів близько 11 000 років тому, що стало сигналом відбору першими фермерами гермафродитних виноградних лоз.
Але нове дослідження містить дивовижний поворот в історії: одомашнення відбулося двічі, на різних родоводах дикого винограду.
Обидві події відбулися приблизно в один і той же час: одна в регіоні Кавказу, який включає сучасну Вірменію, Грузію та Азербайджан, а друга в Західній Азії. Відстань між 2 регіонами перевищує 600 миль. Чен зазначив, що міграція людей або культурні обміни можуть пояснити 2 окремих одомашнення. Іншими словами, гарні ідеї ходять навколо.
Автори дослідження вважають, що кавказька лінія виноградних лоз дала початок тим, які були відібрані через їхній виноробний потенціал, тоді як західноазіатська лінія спочатку була обрана як джерело їжі — столовий виноград. Дивно, але цей столовий виноград потім змішали з диким виноградом, щоб створити виноробний виноград, який зустрічається в більшій частині Західної Азії та Європи, включаючи відомі виноробні регіони вздовж Середземномор’я.
Дослідження не може відповісти на питання, коли люди почали регулярно бродити виноград для створення вина, сказав Нік. Але приблизно 11 000 років тому, за його словами, «люди свідомо вирощували виноград, а не просто збирали ягоди в лісі».
Археологічні дані свідчать про те, що найдавніше відоме виноробство відбулося приблизно 8000 років тому на території сучасної Грузії, на Кавказі. І сорти виноградної лози явно поширювалися на великі відстані, що зрештою призвело до великої кількості сортів вина, якими користуються сучасні енофіли.
«Це був один із перших товарів, що продавалися у всьому світі. Можна сказати, що одомашнення виноградної лози справді було однією з рушійних сил цивілізації», — сказав Нік.

Але Патрік МакГоверн (Patrick McGovern), біомолекулярний археолог з музею Пенсільванського університету та автор книги «Стародавнє вино», сказав в електронному листі, що нове дослідження не доводить, що люди одомашнили виноградну лозу 11 000 років тому.
«Використання та навіть «культивування» дикого винограду для їжі та напоїв — це одне, але насправді «одомашнення» винограду — це щось зовсім інше та набагато складніше», — сказав МакГоверн в електронному листі. «Для цього потрібні переконливі археологічні, археоботанічні та/або хімічні докази».
Він сказав, що одомашнення виноградної лози вимагає великих навичок у садівництві.
«Комбінація технологічних перешкод, які необхідно подолати при «одомашнюванні» виноградної лози або будь-якої фруктової рослини, може пояснити, чому з усіх багатьох видів винограду, які ростуть у всьому світі… лише євразійська виноградна лоза (Vitis vinifera), за наявними даними, була одомашнена в давнину», сказав він.

*Це переклад статті Джоель Ахенбах (Joel Achenbach) розміщеної на сайті @washingtonpost 2 березня 2023 року

https://www.washingtonpost.com/science/2023/03/02/wine-grapes-domesticated/




Всего новостей: 3

вина и регионы
Немного о винодельческих регионах и винах
подробнее
о сомелье
Требовать от физика знать наизусть Есенина, всё равно что от гуманитария знать число π хотя бы до третьего знака.
подробнее
о вине, и не только...
Вино стало популярным, о нём пишут блогеры и снимают фильмы. Сомелье – главные популяризаторы вина, о них то же пишут блогеры и снимают фильмы. Напитки, рестораны – о них…
подробнее
КРАЩІ СОМЕЛЬЄ УКРАЇНИ, ВИПУСКНИКИ ШКОЛИ ВИН.
НОВОСТИ

ПАРТНЕРЫ